El grup de recerca d'Immunologia de la Diabetis, liderat per la Dra. Marta Vives-Pi a l'IGTP, ha publicat un article sobre l'èxit de la teràpia combinada per a diabetis tipus 1 (DT1). Els resultats continuen la línia d'estudi d'un fàrmac que reprograma les cèl·lules pancreàtiques en ratolins amb DT1, ara combinant-lo amb immunoteràpia dissenyada pels mateixos investigadors. L'article s'ha publicat a la revista Scientific Reports.
En investigacions prèvies, el grup va utilitzar intel·ligència artificial per identificar el Liraglutide, un fàrmac existent però amb altres usos, que pot reprogramar les cèl·lules pancreàtiques i restablir la producció normal d'insulina, tot i que els primers experiments van mostrar que no era capaç de prevenir la DT1 ni promovia nivells normals de sucre en sang. Això és important, ja que els pacients sovint poden patir complicacions a causa d'episodis d'hiper i hipoglucèmia, que poden empitjorar la seva qualitat de vida i fins i tot escurçar-la. El Liraglutide sol no és suficient.
"S'han provat teràpies combinades en diversos estudis, però els resultats han estat confusos", diu el Dr. Adrià Villalba, el primer autor de l'article. "Vam decidir combinar Liraglutide amb una immunoteràpia, que el nostre grup també ha desenvolupat", afegeix. Aquesta teràpia consisteix en petites càpsules anomenades liposomes PSAB, que contenen molècules específiques per corregir l'autoimmunitat contra les cèl·lules productores d'insulina. Els liposomes PSAB poden ajudar a prevenir i revertir el DT1 en ratolins, reeducant el sistema immunitari, permetent així l'efecte regeneratiu del Liraglutide a les cèl·lules beta.
"Combinar aquestes dues estratègies diferents semblava el pas lògic", explica Vives-Pi. "La nostra investigació ha demostrat que, tot i que el Liraglutide sol sembla que accelera l'aparició de la DT1, en combinació amb liposomes PSAB com a immunoteràpia, ajuda a normalitzar els nivells de sucre en la sang". A més, el grup va trobar que els dos tractaments no van interferir l'un amb l'altre, ni van produir canvis en les poblacions dels diferents tipus de glòbuls blancs implicats en la resposta immune. "També hem trobat evidències que el tractament produïa una tolerància en el sistema immunitari cap a les cèl·lules pancreàtiques que es destrueix a la DT1", afegeix Vives-Pi. "Això és molt encoratjador, la DT1 és una malaltia complexa, que requerirà tractaments complexos, i aquesta combinació ha donat bons resultats fins ara. Continuarem en aquesta línia i ho provarem en estudis més amplis ", conclou.
L'estudi rep finançament de la Fundació La Marató de TV3 (Diabetis i Obesitat 2015, projecte 201632_10); de CIBERDEM, iniciativa de l'Instituto de Salud Carlos III; i el suport en personal de la Generalitat de Catalunya, a través d'una beca AGAUR.
Enllaç a l'article: