Detall notícia


Investigadors de la Universitat de Barcelona i l’IDIBAPS descobreixen un nou mecanisme de defensa cel•lular contra infeccions víriques i bacterianes.

10/02/2021

Un estudi publicat a la revista Science i coordinat per investigadors de l’IDIBAPS i de la Universitat de Barcelona descriu un nou mecanisme de defensa immunològica desconegut fins ara. Es tracta d’una estratègia orquestrada pels cossos lipídics (CL), uns orgànuls cel·lulars capaços d’atreure i eliminar els patògens invasors.


La recerca s’ha dut a terme en el marc d’un projecte internacional finançat pel Human Frontier Science Program. Hi han participat investigadors d’Espanya, els Estats Units, Austràlia i el Brasil, amb la col·laboració de científics del Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars Carlos III (CNIC) i de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB-CSIC). L’estudi l’han coordinat Albert Pol, professor associat de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UB i professor ICREA a l’IDIBAPS, on dirigeix l’equip Tràfic de Lípids i Malalties, i Robert G. Parton, de l’Institut de Biociències Moleculars de la Universitat de Queensland. Els primers autors de l’article són Marta Bosch, investigadora del grup de l’IDIBAPS esmentat, i Miguel Sánchez-Álvarez, del grup de Mecanoadaptació i Biologia de Cavèoles del CNIC.


Els CL són els orgànuls on les nostres cèl·lules acumulen nutrients que, en forma de greix, proporcionen l’energia necessària perquè puguin desenvolupar la seva funció. Per exemple, els CL proporcionen l’energia perquè el cor pugui bategar, perquè el fetge faci la seva funció metabòlica o perquè els músculs es moguin. «El cos lipídic és com el rebost de les cèl·lules, on acumulem l’aliment que utilitzarem més endavant. Això succeeix en totes les cèl·lules eucariotes, des de les dels llevats o els insectes fins a les de les plantes o els mamífers», explica Albert Pol.

Accés a l’article publicat per la revista Science:

https://science.sciencemag.org/content/370/6514/eaay8085