Detall notícia


El Dr. Manel Juan (Hospital Clínic, IDIBAPS) ens explica l’aprovació del CAR-T ARI-0001 per al tractament de la leucèmia limfoblàstica aguda.

16/03/2021

Accés al vídeo:

https://www.youtube.com/watch?v=wZ9tsi0MjCk

L'AEMPS autoritza al CAR-T ARI-0001 de l'Hospital Clínic per a pacients amb leucèmia limfoblàstica aguda

L'Agencia Española del Medicamento y Productos Sanitarios (AEMPS) ha aprovat l'ús com a medicament de teràpia avançada de fabricació no industrial el CAR-T ARI-0001, desenvolupat per l'Hospital Clínic, per a la seva utilització en pacients majors de 25 anys amb Leucèmia Limfoblàstica resistent als tractaments convencionals. Es tracta del primer CAR-T desenvolupat íntegrament a Europa que és aprovat per una agència reguladora.

L'autorització excepcional d'ús per part de l'AEMPS suposa una fita al nostre país, ja que és el primer tractament amb cèl·lules modificades genèticament que ho aconsegueix.

El CAR-T (Chimeric Antigen Recetor T-Cell) és un tipus de teràpia cel·lular i gènica en la que el pacient es converteix en el seu propi donant. Consisteix en modificar els limfòcits T del pacient perquè tinguin la capacitat d'atacar a les cèl·lules tumorals. "En el nostre cas, el CART s'ha desenvolupat a partir d'un anticòs propi creat a l'hospital fa més de 30 anys al que li vam trobar una nova aplicació", explica el Dr. Manel Juan.

Mitjançant l'afèresi, una tècnica que permet la separació dels components de la sang, s'obtenen els limfòcits T, un tipus de glòbuls blancs encarregats de la resposta immunitària. Aquests es reprogramen genèticament perquè, quan siguin transfosos de nou al pacient, puguin reconèixer específicament les cèl·lules tumorals i atacar-les. Passades tres setmanes ja es pot observar la resposta en el pacient.

Veure la notícia completa a:

https://www.clinicbarcelona.org/ca/noticies/laemps-autoritza-al-car-t-ari-0001-de-lhospital-clinic-per-a-pacients-amb-leucemia-limfoblastica-aguda