Detall notícia


Investigadors del grup de Josep Dalmau (Clínic-IDIBAPS) identifiquen una nova encefalitis autoimmune.

25/06/2021

Un estudi encapçalat per Lídia Sabater i Josep Dalmau, del grup de recerca del Clínic IDIBAPS Patogènesi de les malalties neuronals autoimmunes ha descrit un nou tipus d’encefalitis autoimmune que no es coneixia fins ara, l’encefalitis anti-Gluk2. Els primers signants del treball, que s’ha publicat a la revista Annals of Neurology, són Jon Landa i Mar Guasp, del mateix grup d’investigació. L'estudi ha estat parcialment finançat per la Fundació La Caixa.

Les encefalitis autoimmunes són un conjunt de malalties inflamatòries del sistema nerviós central en què el sistema immunitari ataca per error proteïnes del propi organisme, en aquest cas, receptors de neurotransmissors o proteïnes de la superfície neuronal. L’acció dels anticossos evita el correcte funcionament d’aquestes proteïnes, la qual cosa pot provocar l’aparició de símptomes neuro-psiquiàtrics com, per exemple, canvis de comportament, psicosis, convulsions i dèficits cognitius i de memòria. Afecten a persones de qualsevol edat i algun dels subtipus apareix, principalment, en nens i adults joves, i representen la tercera part de tots els casos d’encefalitis que es donen al món.

Veure notícia a la web de l’Hospital Clínic:

https://www.clinicbarcelona.org/ca/noticies/investigadors-del-clinic-idibaps-identifiquen-una-nova-encefalitis-autoimmune

Veure article (accés obert) a:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ana.26098