L'Hospital Clínic de Barcelona-IDIBAPS ha desenvolupat un nou CAR-T, l'ARI-0002h, i ha coordinat un estudi multicèntric a diversos hospitals espanyols, per tractar pacients amb mieloma múltiple resistent als tractaments habituals. Es tracta del primer CAR-T desenvolupat a Europa per a la malaltia i els seus resultats són esperançadors, ja que tots els pacients milloren amb el tractament i un 75% mantenen la resposta als 12 mesos.
El desenvolupament dels CAR-T al Clínic compta amb el suport fonamental de la Fundació “la Caixa”, gràcies a una aliança estratègica de 5 milions d'euros per potenciar la investigació pionera i de gran impacte contra el càncer i la millora assistencial en els pacients oncològics.
El CAR-T (Chimeric Antigen Recetor T-Cell) és un tipus de teràpia cel·lular i gènica en la que el pacient es converteix en el seu propi donant. Consisteix a modificar els limfòcits T del pacient perquè tinguin la capacitat d'atacar les cèl·lules tumorals. “Aquest és el segon CAR-T que desenvolupem a l'hospital. En aquesta ocasió, a diferència de l'ARI-0001 es dirigeix contra una altra diana, el BCMA, l'antigen més estès en immunoteràpia en mieloma”, explica el Dr. Manel Juan.
Mitjançant l'afèresi, una tècnica que permet la separació dels components de la sang, s'obtenen els limfòcits T, un tipus de glòbuls blancs encarregats de la resposta immunitària. Aquests es reprogramen genèticament perquè, quan siguin transfosos de nou al pacient, puguin reconèixer específicament les cèl·lules tumorals i atacar-les.
Veure notícia completa a: