Detall notícia


Diccionari multilingüe de la COVID-19: Cinc-cents termes per a entendre la pandèmia.

25/02/2022

Oferir una obra en què poder consultar termes relacionats amb la pandèmia de la COVID-19 en diferents idiomes, amb la informació terminològica de base en llengua catalana i adreçada a professionals de l’entorn sanitari i a la ciutadania. Aquesta és la intenció del Diccionari multilingüe de la COVID-19, el primer diccionari en català sobre la pandèmia que recull els 500 termes més rellevants al voltant del coronavirus i que editen la Fundació Dr. Antoni Esteve i el TERMCAT.

El diccionari recull 500 termes relatius a la pandèmia de la COVID-19, com ara taxa de contagis, confinament, EPI, test d’antígens, anticòs, soca, variant, immunitat de grup, etc., definits en català i amb equivalents en 9 llengües: occità, basc, gallec, castellà, anglès, francès, portuguès (amb les variants de Portugal i del Brasil), neerlandès i àrab. Aquests equivalents han estat aportats per experts de cada llengua, provinents d’entitats com Cosnautas, l’Institut d’Estudis Aranesi, Osakidetza (el Servei Basc de Salut), Termigal (el Centre de Terminologia Gallec), Tremédica i Uzei (el Centre de Terminologia Basc), o amb contribucions a títol individual.

Sota la coordinació de Maria Antònia Julià, Elisabet Serés i Fèlix Bosch, i amb la participación d’un ampli equip d’especialistes, l’obra parteix de dues iniciatives prèvies i que es troben en format virtual. Per una banda, el Diccionari de la COVID-19, diccionari en línia en català, d’accés lliure, elaborat pel TERMCAT en col·laboració amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, que es va publicar per primera vegada el març de 2020 i que des d’aleshores ha anat evolucionant i ampliant el contingut, sumant la cooperació de moltes persones i institucions en la feina de compleció d’informació de les fitxes terminològiques i dels equivalents en altres llengües.

Es pot consultar i descarregar de forma gratuïta aquest diccionari a:

https://www.esteve.org/ca/capitulos/diccionari-multilingue-de-la-covid-19-cinc-cents-termes-per-a-entendre-la-pandemia/?doing_wp_cron=1645775863.1553759574890136718750