Detall notícia


Tercer cas de curació del VIH després d’un transplantament de cèl·lules mare.

22/02/2023

El consorci IciStem, coordinat per IrsiCaixa, presenta el tercer cas de curació de la infecció pel VIH al món. Es tracta d’un home a qui se li va retirar el tractament antiretroviral contra el VIH de forma supervisada després de sotmetre’s a un transplantament de cèl·lules mare per tractar una leucèmia mieloide. 4 anys després, el virus no ha reaparegut. L’estudi surt a la llum a la revista Nature Medicine, a través d’un article en el que es demostra l’absència de partícules virals i de resposta immunològica contra el virus en el cos del pacient tot i no rebre tractament durant 4 anys, evidències que permeten a l’equip científic considerar que el cas del pacient de Düsseldorf és un nou cas de curació.

L’estudi s’ha dut a terme pel consorci internacional IciStem, coordinat per l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa –centre impulsat conjuntament per la Fundació “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya– i el University Medical Center d’Utrecht (Països Baixos). “Juntament amb un excel·lent equip de professionals d’arreu del món, portem 9 anys estudiant aquests casos excepcionals en els que, gràcies a una estratègia terapèutica, el virus queda totalment eliminat del cos. Volem entendre detalladament cada pas del procés de curació per poder dissenyar estratègies que siguin aplicables a tota la població”, explica Javier Martínez-Picado, investigador ICREA a IrsiCaixa, co-director de IciStem, i co-autor de l’article.

 

Accés a la notícia completa (web IrsiCaixa):

https://www.irsicaixa.es/ca/actualitat/tercer-cas-al-mon-de-curacio-del-vih-despres-dun-transplantament-de-cellules-mare

 

Accés a l’article (Nature Medicine, open access):

https://www.nature.com/articles/s41591-023-02213-x