Detall notícia


Ressenya del llibre “Inmunes. Conoce y Fortalece tu Sistema de Defensa”.

02/04/2024

RESSENYA

 

Llibre: INMUNES. Conoce y Fortalece tu Sistema de Defensa

Autor: Dr. Enrique Esteve

Editorial: Grijalbo, Penguin Random House Grupo Editorial

Edició: març 2024

Pàgines: 254

Gènere literari: Divulgació mèdica i cientìfica

 

Sinopsi:

"Inmunes. Conoce y fortalece tu sistema de defensa" és un llibre que intenta explicar de manera senzilla com funciona el sistema immunitari dins d’uns camps concrets. L'autor, Enrique Esteve Valverde, és un metge especialista en Medicina Interna, doctorat per la Universitat Autònoma de Barcelona que dedica la seva carrera professional a les malalties d’arrel autoimmunitària i com afecta el funcionament del sistema immunitari en relació al procés reproductiu.

El llibre esta composat per cinc capítols conceptuals, que a la vegada cada un consta de petits apartats per fer mes entenedors el conceptes que recull. El tres primers recullen una breu explicació de com s’estructura del sistema immunitari, l’evolució de la funcionalitat del sistema immunitari amb l’edat, l’embaràs i la lactància, la relació entre la inflamació i l’autoimmunitat, i la Immunitat en relació a diverses patologies: càncer, infecció crònica, dolor i al·lèrgia. El quart capítol descriu formes de tenir cura del funcionament del sistema immunitari (en referencia al estres, a la salut buco-dental, a l’alimentació, el correcta equilibri del sistema nerviós central). El cinquè i darrer capítol es centra en el que mengem, des del nivell de microbiota fins els hàbits que tenim fer-ho.

 

Opinió:

Fer divulgació d’un tema tan complex com és el funcionament del nostre sistema immunitària es una tasca sempre meritòria per no dir molt agosarada i que els propis immunòlegs rarament estan disposats a emprendre. “Inmunes” és un llibre recomanable per a qualsevol persona que vulgui comprendre millor com funciona el seu cos i, com proposa el Dr. Esteve, enfortir les seves defenses. El llibre està escrit en un llenguatge accessible per a tothom, i és ple d'exemples i anècdotes que fan que la lectura sigui amena i entretinguda. Això no exclou que en alguns moments es trobi a faltar una utilització adequada de certs termes (especialment adjectius) com immune o immunològic: el individus som o no “immunes” però el sistema no és immune sinó que et fa immune i les respostes del sistema immunològic son respostes immunitàries (no immunes).

Com a nota relativament nova i interessant de “Inmunes” volem fer esment que els darrers capítols entren dins de camps molt suggestius encara que pendents d’estudis sistemàtics, com la relació del sistema immunitari amb cervell i l’equilibri hormonal, o amb alimentació (superaliments?) i metabolisme, i d’altres molt curiosos com la crononutrició.

Finalment dir que, sent un llibre de divulgació i molt agradable de llegir, cal tenir en conte alguna revisió de conceptes de base general en l’àrea de coneixement de la immunologia, sobretot quan es volen trobar solucions amb interseccions, que podríem batejar com arriscades.

 

Prof. Jorge Lloberas Cavero,

Departament de Biologia Cel·lular, Fisiologia i Immunologia

Facultat de Biologia

Universitat de Barcelona